DUYURULAR... DUYURULAR... DUYURULAR... DUYURULAR... DUYURULAR... DUYURULAR...

Nedir Bu JPEG?

29 Nisan, 2023 Tarihinde oluşturuldu | Dönüştürücüler | 815 görüntüleme | 3 Dakika okuma

"Ortak Fotoğraf Uzmanları Grubu" anlamına gelir. JPEG popüler bir resim dosyası formatıdır.

Nedir Bu JPEG?

"Ortak Fotoğraf Uzmanları Grubu" anlamına gelir. JPEG popüler bir resim dosyası formatıdır. 224 veya 16.777.216 rengi desteklediğinden, fotoğrafları depolamak için genellikle dijital kameralar tarafından kullanılır. Biçim ayrıca, web grafikleri için ideal hale getiren çeşitli sıkıştırma düzeylerini de destekler.

Bir JPEG görüntüsündeki 16 milyon olası renk, RGB renk uzayındaki her bir renk (kırmızı, yeşil ve mavi) için 8 bit kullanılarak üretilir. Bu, üç rengin her biri için 28 veya 256 değer sağlar ve bunların birleşimi 256 x 256 x 256 veya 16.777.216 renge izin verir. 0'ın üç değeri saf siyah üretirken, 255'in üç değeri saf beyaz oluşturur.

JPEG sıkıştırma algoritması, bir bitmap (BMP) görüntüsünün dosya boyutunu, kalitesinde neredeyse hiç bozulma olmaksızın on kat azaltabilir. Yine de, sıkıştırma algoritması kayıplıdır, yani sıkıştırma işlemi sırasında bir miktar görüntü kalitesi kaybolur.

Bu nedenle profesyonel dijital fotoğrafçılar, fotoğraflarını mümkün olan en yüksek kalitede düzenleyebilmek için genellikle ham formatta fotoğraf çekmeyi tercih ederler. Resimleri paylaşıldıklarında veya web'de yayınlandıklarında genellikle JPEG (.JPG) resimleri olarak dışa aktarırlar.

Görüntü verilerinin yanı sıra JPEG dosyaları, dosyanın içeriğini açıklayan meta verileri de içerebilir. Buna görüntü boyutları, renk alanı ve renk profili bilgilerinin yanı sıra EXIF verileri de dahildir. EXIF verileri genellikle bir dijital kamera tarafından görüntünün üzerine "damgalanır" ve diyafram ayarı, deklanşör hızı, odak uzaklığı, flaş açık/kapalı, ISO numarası ve düzinelerce başka değeri içerebilir.

JPEG Formatının Dezavantajları

JPEG formatı dijital fotoğrafları saklamak için harika olsa da bazı dezavantajları vardır. Örneğin, kayıplı sıkıştırma, görüntünün bazı bölümlerinin belirgin şekilde bloklu hale geldiği "yapaylaştırma" adı verilen bir soruna neden olabilir.

Bu genellikle görüntüyü kaydetmek için yüksek bir sıkıştırma ayarı kullanıldığında olur. Küçük görüntüleri ve çok fazla metin içeren görüntüleri kaydetmek için GIF formatı genellikle daha iyi bir alternatiftir.

JPEG görüntüleri de şeffaflığı desteklemez. Bu nedenle, özellikle farklı arka plan renklerine sahip web sayfalarında yayınlanacaklarsa, JPEG formatı dikdörtgen olmayan görüntüleri kaydetmek için kötü bir seçimdir. Saydam pikselleri destekleyen PNG biçimi, bu tür görüntüler için daha idealdir.

NOT: JPEG görüntü formatına adını veren Birleşik Fotoğraf Uzmanları Grubu, 1992'de ilk JPEG spesifikasyonunu yayınladı. O zamandan beri, kuruluş JPEG 2000 ve JPEG XR dahil olmak üzere formatın çeşitli varyasyonlarını geliştirdi. Bununla birlikte, standart JPEG formatı en popüler olmaya devam ediyor.

Dosya uzantıları:

JPG Dönüştürme

  1. PNG'den JPG'ye dönüştürücü
  2. JPG'den PNG'ye dönüştürücü
  3. JPG'den WEBP'ye dönüştürücü
  4. JPG'den GIF'e dönüştürücü
  5. JPG'den ICO'ye dönüştürücü
  6. JPG'den BMP'ye dönüştürücü
  7. WEBP'den JPG'ye dönüştürücü
  8. BMP'den JPG'ye dönüştürücü
  9. ICO'den JPG'ye dönüştürücü
  10. GIF'den JPG'ye dönüştürücü
  11. HEIC'den JPG'ye dönüştürücü
29 Nisan, 2023 Tarihinde güncellendi