DUYURULAR... DUYURULAR... DUYURULAR... DUYURULAR... DUYURULAR... DUYURULAR...

Bitmap Nedir?

29 Nisan, 2023 Tarihinde oluşturuldu | Dönüştürücüler | 902 görüntüleme | 5 Dakika okuma

Bir bitmap (veya raster grafik), bir nokta matrisinden oluşan bir dijital görüntüdür.

BMP dosya türü bir bitmap grafik biçimidir, ancak bu ne anlama geliyor? Bir bitmap görüntüsü, piksellerin en küçük bilgi birimi olduğu elektronik bir resim olarak tanımlanabilir. Bitmap görüntüleri, basit siyah beyaz resimlerden karmaşık renkli fotoğraflara kadar değişebilir.

Bit eşlem nedir?

Bir bitmap (veya BMP dosyası), her biri renk ve parlaklık hakkında bilgi içeren binlerce minik pikselden oluşan bir ızgarayla oluşturulmuş bir görüntüdür. Ardından görüntü, her pikselin renklerini ve parlaklık düzeylerini temsil eden sayılar olarak ikili kodda saklanır.

Bu, görüntünün gerektiğinde doğru bir şekilde yeniden üretilmesini mümkün kılar. Ayrıca boyut, renk ve kontrast gibi şeyler söz konusu olduğunda kolay manipülasyona ve ayarlamaya olanak tanır.

Görüntüde bulunan renklerin sayısına bağlı olarak piksel başına bir ila dört bayt olabilir: Tek renkli (siyah-beyaz) bir bitmap, her piksel için yalnızca bir bayt kullanır; üç renkli bir RGB bitmap, piksel başına üç bayta ihtiyaç duyar; dört renkli bir RGBA  .bmp ise piksel başına dört bayt gerektirir.

Bit eşlemler ayrıca bu piksellerin ekrandaki konumları, renk değerleri ve büyütüldüklerinde veya küçültüldüklerinde ne olması gerektiği dahil olmak üzere nasıl görüntülenmesi gerektiği hakkında bilgi depolar.

Bitmap Görüntüsü Hakkında Gerçekler

  • Bir bitmap görüntüsü, küçük kareler veya piksellerden oluşan bir ızgaradan oluşan dijital bir görüntüdür.
  • Bir bitmap görüntüsündeki her piksel, tek bir renk değeri içerir.
  • Bitmap görüntüleri genellikle dijital fotoğraflar ve yüksek düzeyde ayrıntı gerektiren diğer görüntüler için kullanılır.
  • Gerçek dünyadaki nesneleri taramak, sıfırdan çizmek veya bunları oluşturmak için yazılım kullanmak dahil olmak üzere çeşitli şekillerde oluşturulabilirler.
  • Bitmap görüntülerin dosya boyutu genellikle vektör görüntülerden daha büyüktür.
  • Genellikle tarama dosyası olarak bilinen bir biçimde kaydedilirler.
  • Bitmap görüntüleri, görüntü düzenleme yazılımı kullanılarak düzenlenebilir

Nasıl Bitmap Oluşturabilirim?

Bir bitmap oluşturmak düşündüğünüz kadar zor değil! İhtiyacınız olan tek şey, tek tek pikselleri veya piksel gruplarını manipüle ederek yeni görüntüler oluşturmanıza veya mevcut olanları düzenlemenize olanak tanıyan Photoshop veya Paint gibi bir görüntü düzenleme yazılımı programıdır.

Bu programlar ile renk doygunluğundan parlaklık seviyelerine kadar her şeyi ayarlayabilirsiniz. Resimlerinize metin, şekiller ve başka öğeler bile ekleyebilirsiniz!

Başyapıtınızı oluşturmayı tamamladığınızda, daha sonra kolayca erişebilmek için .bmp biçiminde kaydetmeniz yeterlidir!

Bitmap Görüntüsü Nasıl Açılır?

Birkaç farklı yöntem kullanarak bir bitmap görüntüsünü açmak için kullanılan fotoğraf yazılımının türü konusunda size yol göstereceğiz.

Resim görüntüleyici

Bir bitmap görüntüsünü açmanın en kolay yolu, Windows Fotoğraf Görüntüleyici veya ACDSee gibi bir resim görüntüleme uygulaması kullanmaktır. Bu programlar genellikle çoğu bilgisayarda önceden kuruludur ve bit eşlemler dahil her türlü görüntü dosyasını açabilir.

Tek yapmanız gereken, bilgisayarınızın dosya gezgininden görüntü dosyasına çift tıklamak, program görüntüyü sizin için otomatik olarak açıp görüntüleyecektir.

Bilgisayarınızda yüklü bir resim görüntüleyici yoksa, bunun yerine indirip kullanabileceğiniz birçok ücretsiz çevrimiçi uygulama vardır.

Fotoğraf Editörleri

Bitmap görüntülerinizin nasıl göründüğü üzerinde daha fazla kontrol istiyorsanız, Adobe Photoshop veya Gimp (ücretsiz bir alternatif) kullanmayı düşünün. 

Her iki program da kullanıcıların görüntülerini yeniden boyutlandırma, kırpma, metin ve efekt ekleme ve çok daha fazlası dahil olmak üzere çeşitli şekillerde değiştirmesine olanak tanır.

Her iki programda da bir bitmap açmak için uygulamayı başlatmanız ve ardından Dosya > Aç...ekranınızın üst kısmındaki menü çubuğundan simgesini tıklamanız yeterlidir. Oradan, açmak istediğiniz bitmap dosyasını seçin ve Tamam'a tıklayın.

Dosya daha sonra uygulama içinde kendi ayrı penceresinde açılacaktır, böylece hemen düzenlemeye başlayabilirsiniz.

Çevrimiçi Görüntü Dönüştürücüler

Her şey başarısız olursa veya bilgisayarınıza herhangi bir ek yazılım yüklemek istemiyorsanız, Zamzar veya CloudConvert gibi bir çevrimiçi görüntü düzenleyici veya dönüştürücü kullanmayı düşünün.

Bu web siteleri, herhangi bir görüntü dosyasını doğrudan bilgisayarınızın sabit diskinden yüklemenize ve başka bir formata (JPEG gibi) dönüştürmenize izin verir; bu format, daha sonra herhangi bir özel yazılım yüklenmesine gerek kalmadan herhangi bir web tarayıcısında kolayca açılabilir.

Yükleme işlemi sırasında "Gizli Tut"u seçerek dosyaları yüklerken gizli kaldıklarından emin olun; aksi takdirde, bu web siteleri onları herkesin görüntülemesi veya indirmesi için çevrimiçi olarak halka açık hale getirebilir!

Dosya Uzantısı:


29 Nisan, 2023 Tarihinde güncellendi