DUYURULAR... DUYURULAR... DUYURULAR... DUYURULAR... DUYURULAR... DUYURULAR...

Nedir Bu BMP?

29 Nisan, 2023 Tarihinde oluşturuldu | Dönüştürücüler | 871 görüntüleme | 3 Dakika okuma

BMP dosya formatı, .bmp dosya uzantılı bir resim formatıdır.

BMP dosya formatı, .bmp dosya uzantılı bir resim formatıdır. Bunlara genellikle bit eşlemler veya bit eşlem görüntüleri denir ve Aygıttan Bağımsız Bit Eşlem Grafik dosyaları olarak da adlandırılırlar. Bu yazıda BMP dosyasının ne olduğuna ve bu formatla nasıl çalışılacağına daha yakından bakacağız.

BMP, bitmap anlamına gelir. İlk olarak 1990'larda Microsoft tarafından oluşturulan yaygın bir dosya biçimidir. Biçimin arkasındaki fikir, görüntülerin bir grafik adaptörüne ihtiyaç duymadan yalnızca Windows aygıtları yerine alternatif aygıtlarda görüntülenebilmesiydi.

BMP görüntü formatı sıkıştırılmamış veriler içerir, bu da onları yüksek kaliteli görüntülerin görüntülenmesi ve saklanması için ideal kılar. Ancak bu, .bmp dosyalarının boyutlarının genellikle GIF'ler ve JPEG'ler gibi diğer dosya türlerinden daha büyük olduğu anlamına gelir.

BMP dosyası nedir: BMP'nin Faydaları

BMP dosyaları simgeler, ekran görüntüleri ve 2B fotoğraflar için harikadır. Çeşitli bit/renk derinliklerinde renkli görüntü verilerini ve tek renkli verileri depolayabilirler. Çoğu BMP dosyası sıkıştırılmamış ve büyük olsa da, kayıpsız veri sıkıştırma ile bunları küçültebilirsiniz.

BMP dosya biçiminin bir diğer avantajı da karmaşık, yüksek kaliteli görüntüleri saklamanıza izin vermesidir. Her BMP dosyası, her pikseli bağımsız olarak depolar ve böylece görüntünün kalitesi ve doğruluğu korunur.

Ayrıca BMP formatı evrenseldir ve tüm programlar tarafından kullanılabilir.

BMP'yi nasıl açarım?

Artık bir BMP dosyasının ne olduğunu bildiğinize göre, onu nasıl görüntüleyeceğinizi görelim. Bir BMP dosyasını açmak basittir. Cihazınıza bağlıdır, ancak işletim sisteminize ve cihazınıza aşina olmanız koşuluyla, bunu zor bulmazsınız.

BMP resim formatınızı açmak için, dizüstü bilgisayarınızın tuş takımı veya faresi ile çift tıklamalısınız. Resminiz daha sonra Windows'un varsayılan resim görüntüleyicisi olan Fotoğraflar'da görünür olacaktır. Birden fazla resim açarsanız, sağ ve sol oklarla aralarında geçiş yapın.

Bitmap görüntünüzü farklı bir program kullanarak da açabilirsiniz. Bunu yapmak için, klasördeki dosyayı sağ tıklamanız ve "Birlikte aç" ı seçmeniz gerekir. Bu size Photoshop, MS Paint ve GIMP gibi diğer program seçeneklerini verecektir.

BMP'ye nasıl dönüştürülür?

BMP dosyasını başka bir görüntü formatına dönüştürmek istiyorsanız, bunu çeşitli şekillerde yapabilirsiniz. İlk olarak, dosyayı Windows fotoğraf uygulamasında açabilir, ardından başka bir dosya türü olarak kaydedebilirsiniz. 

BMP nasıl düzenlenir?

BMP dosyasını düzenlemek için MS Paint, GIMP ve Photoshop gibi çeşitli programları kullanabilirsiniz. Kullandığınız program, görüntü hakkında ne düzenlemek istediğinize bağlıdır. 

Görüntüyü Windows Fotoğraf uygulamasıyla açsanız bile kırpabilir, yeniden boyutlandırabilir, döndürebilir, aydınlatma ayarlamaları yapabilir, görüntüyü çevirebilir, filtreler ekleyebilir, düzeltebilir ve en boy oranını değiştirebilirsiniz.

Son düşünceler

BMP veya bitmap görüntüleri, bazı yüksek kaliteli içeriği paylaşmak ve depolamak için yaygın olarak kullanılır. Ancak, bu kadar büyük bir dosya boyutuyla, bunları başkalarına göndermek zordur. BMP'den JPG'ye dönüştürücü ile, orijinal dosyanın kalitesi korunurken tüm sorunlar çözülür.

Dosya Uzantısı:

29 Nisan, 2023 Tarihinde güncellendi